Teknik Sunum

  1. Teknolojinin hızla geliştiği Türkiye’mizde, 21. yüzyıla girildiğinde yıldırımdan korunmasız binalar ve topraklamasız pano, tablo ve makinalar hala can almaktadır ve maddi hasarlara sebebiyet vermektedir.
  2. Yıldırımdan Korunma ve Topraklama tesisatlarının, aşağıdaki Şartnamelere, Yönetmeliklere ve Tüzüklere uygun olarak yapılması mecburidir. Biz mühendisler bu tesisatların uygun olarak yapılmasının takipçileri olmalıyız.
    1. Türk Standartları Enstitüsü Yapıların Yıldırımdan Korunması Kuralları, TS622 ve Bakım Şartnamesi.
    2. Bayındırlık Bakanlığı Yıldırımdan Korunma Tesisatı Genel ve Teknik Şartnamesi ve Bakım Şartnamesi.
    3. İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği 26.07.2002 Resmi Gazete 4. Kısım, 7. Bölüm, Madde: 64.
    4. 3194 Sayılı İmar Kanunu ve İlgili Yönetmelikler (Temmuz 2002) Madde: 54.
    5. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği 28.08.2001 Resmi Gazete.
    6. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Parlayıcı, Patlatıcı ve Yanıcı Maddeler Tüzüğü (PARPAT) 24.12.1973 Resmi Gazete 2. Kısım, 3. Bölüm, Madde: 57.
    7. ESE Aktif Paratonerler NFC 17-102 Fransız Test ve Montaj Standartı.

    1. Yıldırımın oluşmasını hızlandıran etkenler; Tesisin Oturduğu Yüksek ve Etrafı Açık Yerler - Tesisin Yanındaki ENH ve Trafo Tesisleri - Sivri Bina Çıkıntıları - Bacalar - Bayrak ve Çevre Aydınlatma Direkleri - Kuleler - Plon Direkleri - Bina Üzerindeki Montajlı Radyo, Televizyon Anten Direkleri ve Çanak Antenler v.s.
      Yukarıdaki yerlere ilave olarak; Tiyatro - Cami - Kilise - Üniversite - Sergi Binası - Hapishaneler - Büyük Ticarethaneler - Bankalar - Villalar - Büyük Hanlar - Demiryolu İstasyonları - Mahkeme Binaları - Stadyumlar - Demiryolu Köprüleri - Hastaneler - Okullar - Patlayıcı Madde Depoları - Fabrikalar - Hava Alanları - Yüksek Binalar - Plonlar - Kuleler - Silolar - Çelik Konstrüksiyon Binalar - Benzin İstasyonları - Likid Gaz Dolum Tesisleri - Askeri Bina ve Tesisler - Müze - Kütüphane vb. İçinde Toplu Yaşamın Bulunduğu Tüm Binaların, Radyoaktif veya Aktif Paratonerler ile yıldırıma karşı korunması mecburidir. (Bayındırlık Bakanlığı Teknik Şartnamesine, Çalışma Bakanlığı Tüzüğüne Göre)
      Yıldırımın ne zaman oluşacağı belli olmadığından tesisinizdeki paratonerlerin çalışabilirliği için yılda en az bir defa;
      1. Tesisinizde Radyoaktif Paratoner mevcut ise, Radyasyon Doz Şiddeti Ölçümü (A.E.K. Genelgesi Gereği)
      2. Radyoaktif veya Aktif Paratoner mevcut ise, Tesisatın Fiziki Kontrolü ve Topraklama Geçiş Direnci Ölçümü (Çalışma Bakanlığı Tüzüğü’ne, A.E.K. Genelgesi’ne, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yönetmeliği’ne ve Fransız Standartı NFC 17-102’ye göre) gerekmektedir.
    2. Tesisinizdeki; Elektrik Pano / Tablo ve Makinaların koruma topraklamalarında Koruma Topraklaması Kontrolü veya şartname değerlerinde olmayan Parafudur - Elektrik Panosu - Elektrik Tablosu - UPS Tablosu - Trafo Tesisi - Elektrikle Çalışan Makinalar - Akaryakıt Tankları - LPG Tankları ve Pompaları - Jeneratörler - Metal Park, Bahçe Direklerinin, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemeleri ve çalışabilirlikleri için, yılda en az bir defa Koruma ve Statik Topraklamalarının kontrolü gerekmektedir. (Çalışma Bakanlığı PARPAT 57- İş Sağlığı İş Güvenliği Tüzüğü Gereği)
    3. Tesisinizde; Yıldırımdan Korunma Tesisatı varsa, çevreye yıldırım düştüğü zaman elektronik makine, cihazların ve kartlarının etkilenmemesi için Ana Giriş ve Cihazlara Yıldırım ve Aşırı Gerilim Darbe Koruma Üniteleri kullanılması gereklidir.
    4. Tesisinizdeki; Radyo / Telsiz / TV Antenlerinin ve Telefon Santrallerinizin manyetik elektriklenmeden etkilenmemesi ve cihazların devre dışı kalmaması için, mutlaka topraklamalarının yapılması ve devrelerine koruma modülü konulması gereklidir.
  3.  
    1. Paratoner Tesisatı Topraklama Geçiş Direnci max. 5 Ohm / Pano - Tablo Topraklamalarında ölçülen değer “Ra = U / Ia” U = Dokunma Gerilimi , In = Koruma Elemanı Anma Akımı, Ia (TM Şalterlerde) = In x 1,25; Ia (WO Sigortalarda) = In x 2,50; formülüne göre çıkan değerden küçük olmalıdır.
    2. Makina Gövde Topraklamalarında Max. 1 Ohm mertebesinde olmalıdır.
  4. Yukarıdaki bilgilerimiz doğrultusunda;
    1. Tesisinizde yıldırımdan korunma tesisatı yok ise yaptırmanız, var ise testlerini yaptırmanız, sökülecek Radyoaktif Paratonerleriniz var ise sökülmesi (mutlaka Atom Enerjisi Kurumundan Ruhsatlı firmalar tarafından yapılması gerekmektedir) için;
    2. Tesisinizde koruma topraklaması yok ise, yaptırmanız için; var ise, testlerini yaptırmanız için;
  5. Atom Enerjisi Kurumu’ndan Ruhsatlı ve Elektrik Mühendisleri Odası’ndan ”Mühendislik Hizmetleri” yapar tescilli ve ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi belgeli, imalatçı ve montajcı firmamızın, teknik uzman kadrosunun tecrübe ve titizliğinden yararlanmanız için yardımcı olmaya hazırız.
Erol KOÇ
Elk. Müh.
emo 5203
;

© 2016 Çay Yazılım